Rodik

Inicijator uređenja Mitskog parka su članovi Turističke zajednice Rodik Općine Hrpelje-Kozina. Naime, Rodik ima bogato arheološko nalazište smješteno na brdu Ajdovščina iznad samog sela. Ajdovščina je jezgra naše priče – cijeli park obuhvaća dvije staze: gornji flišni, brkinski dio smješten oko Ajdovščine i mitske zmije te donji vapnenački, krški dio koji se nalazi oko mitske babe.

Mitski park na području Rodika u sebi nosi bogatstvo nematerijalne kulturne baštine materijalizirane kroz krajolik. Dvanaest mitsko – folklornih lokacija odvesti će posjetitelje u svijet percepcije života naših predaka – od slavenskih i pretslavenskih mitskih tradicija o mitskoj babi, kultnoj zmiji, šembilji kao vragu na gorućem vozu, do naših predaka ajda, zagonetnih mjesta ulaska u svijet mrtvih kroz špilje i “mrtvih počivala”, sve do kršćanskih utjecaja na oblikovanje krajolika.

Uređenje staza se nadovezuje na dosadašnji rad lokalne zajednice te omogućuje dodatne aktivnosti za lokalno stanovništvo. Projekt sadržava “zelenu komponentu” – kulturu u prirodi u smislu održivog turizma. Likovi iz usmenih tradicija će biti urezani u kamen na licu mjesta gdje se priče odvijaju u krajoliku. Uz njih će se putem mobilne aplikacije moći virtualno čuti priče o posjećenoj lokaciji.

Kroz projekt će se također urediti interaktivni, interpretacijski centar na prvom katu seoske kuće u Rodiku. Uređenjem parka želimo proširiti turističku ponudu temeljenu na održivom razvoju te pridonijeti podizanju svijesti i prepoznavanju arheološke, folklorne i mitske baštine krškog krajolika.

Za upoznavanje s rodiškom mitskom predajom preporučamo Vam pogledati sljedeća dva kratka filma na temu rodiške mitološke baštine i slavenskog ženskog božanstva Babe:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/na-poti/174391247

https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-izobrazevalni-program/174486547

Kontakt

Občina Hrpelje – Kozina
Hrpelje, Reška cesta 14
6240 Kozina
SLOVENIJA

T: +386 (5) 680 01 50
F: +386 (5) 680 01 80

E: obcina.hrpelje-kozina@hrpelje.si
W: http://www.hrpelje-kozina.si