Trebišća

Skrito v globinah kanjona, na pobočju Učke, leži mitska Trebišća, opuščeno naselje, ki je del občine Mošćenička Draga. To območje je imelo poseben pomen za prve slovanske priseljence na Kvarner, kar pravi samo ime naselja: »potrebno je«. To je staroslovanska beseda za žrtvovanje, hrib Perun nad Trebiščima pa deli ime z vrhovnim bogom slovanske mitologije. Današnja Trebišća vključujo več tradicionalnih stavb in ostanke nekdanjega mlina, ki ga obdaja senca globokih gozdov in potokov. Je izhodiščna točka mitološko-zgodovinske poti Trebišća–Perun, dolge 10 km, ki vodi na vrh hriba Perun (880 m).

Informativno-izobraževalne plošče, postavljene vzdolž poti, približujejo glavne elemente staroslovanske mitologije in združujejo starodavna božanstva, kot so Perun (vrhovni bog neba in ognja, upravlja z gromi in s strelami) in Velesa (bog kaosa, podzemlja in živine), s toponimi v pokrajini (vrh Peruna, Volovski kuk), in opisujejo prepričanja, povezana s spreminjanjem letnih časov (bitka Velesa in Peruna), pojav sveta in druge ključne elemente slovanske mitologije.

Nekje na pol poti do vrha je planota Petrebišće z obnovljenimi pastirskimi kočami. V bližini Petrebišća, na poti proti vrhu Peruna, se na travniku skriva kamnita skulptura boga Velesa, ki je upodobljena v obliki kače. Prihod na vrh Peruna (880 m) zaokroža mitsko zgodbo o tem prostoru in prepričanjih starih Slovanov skozi zanimive citate, vklesane v kamen, končno informativno ploščo in leseni totem, ki simbolno prikazuje Peruna, kako gleda na vse štiri strani sveta.

 

Kontakt

Općina Mošćenička Draga
Trg Slobode 7
51417 Mošćenička Draga
HRVATSKA

T: +385 (51) 737 621
F: +385 (51) 737 210

E: info@moscenicka-draga.hr
W: http://www.moscenicka-draga.hr