Novinarska konferencija: predstavljanje projekta Mitski park, Interreg Slovenija – Hrvatska

OBJAVA ZA JAVNOST

 

Predstavljanje projekta MITSKI PARK.

MITSKI PARK akronim je projekta pod nazivom “Zajednička prekogranična turistička destinacija za očuvanje, zaštitu i promicanje baštine mitskog prostora”

 

Partneri na projektu:

Vodeći partner: Općina Hrpelje – Kozina

Ostali partneri:

Općina Mošćenička Draga

Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Inkubator d. o. o. Sežana

Univerza na Primorskem, Filozofska fakulteta

Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga

Arhej d.o.o., Arheološka istraživanja i druge intelektualne usluge

 

Pridruženi partneri:

Javna ustanova Park Škocjanske jame

Javna ustanova Park prirode Učka

Institut za sport, turizam i slobodno vrijeme Sežana – jedinica Turističko informativni centar Sežana

 

Trajanje projekta:

Rujan 2018. – 28. veljače 2021

 

Ukupna vrijednost projekta je: 745.000,50 EUR

Odobreni doprinos Europskog fonda za regionalni razvoj: 633.292,50 EUR

Prihvatljivo financiranje pojedinačnih partnera:

Općina Hrpelje – Kozina 211.180 EUR

Općina Mošćenička Draga 185.420 EUR

Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu 66.080 EUR

Inkubator d. o. o. Sežana 121.440 EUR

Univerza na Primorskem, Filozofska fakulteta 82.050 EUR

Turistička zajednica Mošćenička Draga 49.880 EUR

Arhej d.o.o., Arheološka istraživanja i druge intelektualne usluge 29.000 EUR

 

Opis projekta:

Inicijator projekta su članovi Turističke zajednice Rodik, aktivni dionici u svom selu u okolici kojeg na brdu Ajdovščina stoji bogato arheološko nalazište. Mitska folklorna staza u Rodiku posjetitelja vodi mimo s 12 lokacija u prostoru, koje će biti predmet ulaganja vodećeg partnera u projektu – Općine Hrpelje – Kozina. O samom se mitskom putu detaljno raspravljalo i istraživalo u prethodnom projektu Živog krajolika u kojem je Univerza na Primorskem također bilo partner. Među stručnjacima na Sveučilištu je također dr. Katja Hrobat, članica projektnog tima za projekt MITSKI PARK. Svoje istraživanje želimo oblikovati u novi turistički proizvod baštinskog turizma, što bi značilo velik doprinos razvoju ruralnog turizma općenito, posebno za selo Rodik koje ima bogatu povijest i nadaleko je poznato po kulinarskom turizmu. Uređenje staze bi dogradilo rad seoske zajednice i omogućilo dodatne aktivnosti iza mještana. Projekt je osmišljen “zeleno” – kultura u prirodi u smislu održivog turizma. Vodeći se time smo u partnerstvo uključili Inkubator d.o.o. iz Sežane koji će na svoj kreativan i inovativan način urediti točke novog mitskog puta. Istodobno ćemo organizirati interaktivni centar za posjetitelje na katu seoskog doma u Rodiku. “Razigrani” interaktivni dio pružit će kolege iz partnerske tvrtke Arhej, koji već imaju puno izvrsnih iskustava s interpretacijskim centrima, poput Geološke staze Kobilji Curek, koja je dobila 3. nagradu za najbolju stazu 2012.

Naša prekogranična kontaktna točka dolazi do Parka prirode Učka na mitskoj stazi u općini Mošćenička Draga, gdje će se projektom urediti drevni mlin i most u etno selu Trebišča te će se djelomična obnoviti povijesno-mitska staza Perun – Trebišče. Kamen ostaje povezujući element uz obavezno sudjelovanje stručnjaka u dizajnu i oblikovanju.

Inkubator će pružiti stručni pristup koji razvija i provodi obrazovne, razvojne i promotivne sadržaje usmjerene na jačanje konkurentnosti i razvoj aktivnosti obrade i oblikovanja prirodnog kamena.

Dizajn novog turističkog proizvoda povjerili smo stručnom osoblju Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Lansiranje novog proizvoda namijenjeno je Turističkoj zajednici Općine Moščeniška Draga. Potonji želi proizvod koristiti za dizajniranje i promociju inovativnog i održivog turističkog proizvoda namijenjenog produljenju turističke sezone i povećanju broja posjetitelja.

Uz nas stoje i Turistički informativni centar Sežana i Park Škocjanske jame.

Projekt se temelji na profesionalnom istraživanju, pa će imati i obrazovni značaj.

 

WEB MEDIJSKE OBJAVE:

http://www.hrpelje-kozina.si/wp-content/uploads/2018/12/Ob%C4%8Dinsko-glasilo-December-2018.pdf

https://radioprvi.rtvslo.si/2018/10/mitski-park