Trebišća

Skrito v globinah kanjona, na pobočju Učke, leži mitska vas Trebišća, opuščeno naselje, ki je del občine Mošćenička Draga. To območje je imelo poseben pomen za prve slovanske priseljence na Kvarner, kar pravi samo ime naselja: “treba”. To je staroslovanska beseda za žrtvovanje, hrib Perun nad Trebiščima pa deli ime z vrhovnim bogom slovanske mitologije. Današnja Trebišća vključujo več tradicionalnih stavb in ostanke nekdanjega mlina, ki ga obdaja senca globokih gozdov in potokov. V samem središču naselja bo obnovljen mlin, materialni izraz prisotnosti Perunove moči človeku tistega časa.

Interpretacijske vsebine, postavljene v obnovljenem mlinu, obiskovalcu bodo dale vpogled v bogato mitološko dediščino tega območja. Zgodba nas popelje več kot petsto let v zgodovino, ko je bil zgrajen mlin v vasi Trebišća in je bil eden od stebrov tistega časa, vse do prihoda prvih slovanskih naseljencev, katerim je bila Trebišća oder njihovih najsvetejših verovanj. Prenovljena tehnika mlina bo predstavila tradicionalni način pridelave moke iz žita, ki nam jo po staroslovenskih verovanjih prinaša bog Veles, zaščitnik kmetov, pastirjev in goveda, darovalec blaginje in žitnega bogastva.

Trebišća so osrednja točka mitološko-zgodovinske poti “Trebišća–Perun”, dolge 13 km, ki vodi na vrh hriba Perun (880 m). Informativno-izobraževalne table in umetniške kamnite skulpture postavljene vzdolž poti, približujejo glavne elemente staroslovanske mitologije in združujejo starodavna božanstva, kot so Perun (vrhovni bog neba in ognja, upravlja z gromi in s strelami) in Velesa (bog kaosa, podzemlja in živine), s toponimi v pokrajini (vrh Peruna, Volovski kuk), in opisujejo prepričanja, povezana s spreminjanjem letnih časov (bitka Velesa in Peruna), pojav sveta in druge ključne elemente slovanske mitologije.

Nekje na pol poti do vrha je planota Petrebišće z obnovljenimi pastirskimi kočami. V bližini Petrebišća, na poti proti vrhu Peruna, se na travniku skriva kamnita skulptura boga Velesa, ki je upodobljena v obliki kače. Prihod na vrh Peruna (880 m) zaokroža mitsko zgodbo o tem prostoru in prepričanjih starih Slovanov skozi zanimive citate, vklesane v kamen, končno informativno ploščo in leseni totem, ki simbolno prikazuje Peruna, kako gleda na vse štiri strani sveta.

IZHODIŠNA TOČKA: Turistička skupnost općine Mošćenička Draga, Aleja Slatina 7, Mošćenička Draga
DOLŽINA MITOLOŠKO-ZGODOVINSKE POTI TREBIŠĆA – PERUN: 13 km
DOLŽINA MITOLOŠKO-ZGODOVINSKE POTI DO NASELJA TREBIŠĆA: 5 km

 

Kontakt

Općina Mošćenička Draga
Trg Slobode 7
51417 Mošćenička Draga
HRVATSKA

T: +385 (51) 737 621
F: +385 (51) 737 210

E: info@moscenicka-draga.hr
W: http://www.moscenicka-draga.hr