Radionica izrade kamenih putokaza u Rodiku

U tjednu između 7. i 13. listopada 2019. pred očima (i za oči!) javnosti na dvije lokacije u mjestu Rodik su stvarani kameni putokazi koji će kasnije biti premješteni na odabrane točke unutar Mitskog parka. U radionici su sudjelovali učenici 2. godine Više strukovne škole Sežana (Višja strokovna šola Sežana) programa obrade materijala (modul kamen) uz vodstvo mentora, a na suradnju su također bili pozvani stručnjaci iz područja kiparstva te obrade i vađenja kamena.

Izvedbena radionica je bila prvenstveno namijenjena izradi kamenih putokaza, no naravno umrežavanje, razmjena mišljenja i učenje uključenih strana sastavni su dio svake suradnje. Radionica je ujedno imala svrhu promocije projekta, tako i samog kamena i vještine obrade kamena.

Organizator radionice je bio projektni partner Inkubator d.o.o. Sežana (unutarnja jedinica Obrazovno-razvojni centar) u suradnji s vodećim partnerom Općinom Hrpelje-Kozina i Mjesnom zajednicom Rodik.

Sudionici su početkom tjedna dobili sirovi komad kamena. Polako su se sa svakim odbijenim komadom materijala približavali konačnom obliku kamenih putokaza. Uskoro je u kamenoj masi bilo moguće prepoznati veliki zmajev rep i tijelo (Kačon nastanjen na rodiškom Čuku), predimenzionirano stopalo, koljeno i bedro (dijelovi ogromnog čudovišta zvanog »krvavo bedra«), konjsku lubanju i ruke čarobnjaka (za potrebe označavanja lokacije »Kobilja glava«), maramu obješenu na hrastovu granu (lokacija: Šlavrova jama), velike nakovanje (lokacija: Ajdovščina iznad Rodika), ilustrativno prikazane kraške špilje (lokacija: Remeščica) te još brojne druge elemente iz mitoloških pripovjedi. Neki će komadi biti završeni u radionici u Sežani, dok su neki od skulptura dobili krajnji izgled sa završetkom radionice.

U međuvremenu je u centru sela kaligraf / tipograf / dizajner Marko Drpić (suradnik na projektu) svojim majstorskim klesanjem slova projektu dao posebnu notu. Za projekt MITSKI PARK je osmislio tipografiju kojom će se bilježiti lokalna nazivlja lokacija na kamenim putokazima, koja će posjetitelje voditi stazama Mitskog parka.

@inkubatorsezana @izobrazevalnosrediscesezana @mitskipark  @vsssezana   Mitski park – Interreg SI – HR

#kamen #Kras #praksa #klesanje