O projektu

PROJEKT MITSKI PARK – ZAJEDNIČKA PREKOGRANIČNA TURISTIČKA DESTINACIJA ZA OČUVANJE, ZAŠTITU I PROMICANJE BAŠTINE MITSKOG PROSTORA

Glavni cilj projekta je aktivno očuvanje i valoriziranje kulturne baštine mitskog krajolika u svjetlu održivog turizma na području općina Mošćenička Draga i Hrpelje – Kozina.
Početak provedbe projekta: 01. 09. 2018
Trajanje projekta: 32 mjeseci
Vrijednost projekta:745.050,00 EUR (633.292,00 EUR ERDF)
Vodeći partner:
Občina Hrpelje – Kozina
Projektni partneri:
Općina Mošćenička Draga (HR),
Sveučilište u Rijeci – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (HR),
Univerza na Primorskem/Universita’ del Litorale – Fakulteta za humanistične študije (SI),
Turistička zajednica Općine Mošćenička Draga (HR),
Arhej d.o.o. (SI),
Inkubator d. o. o. Sežana (SI).
Projektom je stvorena prekogranična destinacija Mitski park čije se glavne atrakcije nalaze na hrvatskoj strani (Općina Mošćenička Draga: područje Trebišća) i slovenskoj strani (Općina Hrpelje – Kozina: područje Rodika). Ideja projekta je bila temeljem proučavanja slavenske i pretslavenske baštine pronaći poveznice koje spajaju dvije lokacije i turistički valorizirati tu baštinu mitskog krajolika.
U tu svrhu su na oba područja uređeni centri za posjetitelje i pješačke staze, postavljene kamene skulpture te osmišljeni dodatni inovativni sadržaji koji privlače posjetitelje tijekom cijele godine.

Nova prekogranična turistička destinacija Mitski park je promovirana na turističkom tržištu putem turističkih paket-aranžmana namijenjenih posebnim ciljnim skupinama. Osim animacijskog programa na licu mjesta i aplikacije za vođenje po Parku, za posjetitelje su osmišljeni i inovativni suveniri.

Kako bi se osigurala održivost projekta, o Mitskom parku i njegovoj ponudi provedena je edukacija lokalnih stanovnika, poduzeća, turističkih i agencijskih djelatnika te turističkih vodiča.