Center za obiskovalce v vasi Trebišća (Mošćenička Draga)

Materialni izraz prisotnosti Perunove moči takratnemu človeku je bil mlin. Po različnih ustnih tradicijah naj bi nebeški bog Perun z udarjanjem mlinskih kamnov enega ob drugega ustvarjal grom in strele, s katerimi je preganjal in ubijal svojega sovražnika Velesa. V osrčju zdaj zapuščene vasi Trebišća se tako nahaja mlin, eden izmed materialnih simbolov boga Peruna. Mlin je del širše mitske pokrajine, ki vključuje svetišče na vrhu hriba, imenovanega Perun, vodo, ki se spušča v obliki potoka, in mlin kot mesto grmenja .

Z namenom čim bolj natančne obnove mlina je delovna skupina za obnovo mlina v Centru za obiskovalce izvedla študijo zgodovine mlina v Trebiščih in njegove mlinske tehnike. Stare fotografije, izkopi, ohranjeni deli mlina, pričevanja starejših domačinov so bili le nekaj trdnjav za določanje posegov v materialne ostanke te kulturne dobe, ki so za zgodovino občine Moščenička Draga izrednega pomena.

Materialne in nematerialne sledi niso pomembne le za trenutno obnovo mlina, ampak tudi za zgodbo o njem. Ta zgodba nas popelje več kot petsto let v zgodovino, ko je bil zgrajen mlin v vasi Trebišća in je bil eden od stebrov tistega časa, vse do prihoda prvih slovanskih naseljencev, katerim je bila Trebišća oder njihovih najsvetejših verovanj.

Mlin dobiva nov videz v 21. stoletju. Interpretacijske vsebine projekta MITSKI PARK, postavljen v prenovljenem mlinu, bodo obiskovalcu predstavile bogato mitološko dediščino tega območja. Prenovljena tehnika mlina bo predstavila tradicionalni način pridelave moke iz žita, ki nam jo po staroslovenskih verovanjih prinaša bog Veles, zaščitnik kmetov, pastirjev in goveda, darovalec blaginje in žitnega bogastva.