Rodik

Prebivalci Rodika poznajo vsak košček svoje zemlje in povsod v naravi, kjer je odtis človekove roke, je zapisana zgodba. Mitski park z dvanajst mitsko-folklornimi točkami vas tako ponese v svet naših prednikov k mitski babi, kultnem kačonu, šembilji – kot hudiču na gorečem vozu, k našim prednamcem ajdom, k enigmatičnim mestom vstopa v svet mrtvih prek jam in »mrtvih počival« in do krščanskih oblikovalcev krajine.

 

Sprehodite se lahko po dveh poteh: med drevesi po zgornjem Lintverjevem krogu po flišnem brkinskem grebenu ali pa po spodnjem Babinem krogu na trdih kraških tleh na apnenčastem delu, kjer se krasno pelje tudi s kolesom. Sledite zemljevidu in oznakam rdeče in sive barve. Kamniti označevalec vas bo opozoril na novo točko in ko stopite čez kamniti prag vstopite v mitski svet.

Ob pripovedi na aplikaciji najdite edinstveno izklesane skulpture z motivom pripovednega izročila na tisti točki. Reši uganko in se fotografiraj! Fotko objavi na omrežjih z #mitskiparkrodik. Najbolj izvirni motivi bodo nagrajeni! Rešitev vseh ugank te pripelje do babe v Interaktivnem centru v Rodiku.

Čas trajanja:

Zgornja Lintverjeva pot nas vodi po brkinskem gozdnem terenu in povezuje 6 točk: Na Jezeru, kjer živi Lintver, Ajdovščina, kjer je  domovanje velikanov Ajdov in najlepše ohranjeno arheološko najdišče v Sloveniji, Njivice, Kobilja glava in Robida. Pot je možno podaljšati z dvema dodatnima točkama: Križen drev in Pod Lisičino. Osnovna pot traja 2,5 ure, dodatni točki nam vzamejo še 40 minut več. Nekoliko strmejšemu začetku sledi položna nezahtevna pot.

 

Spodnja Babina pot po kraškem terenu povezuje 3 točke: Cikova jama, Baba, Rodiška pečina, z možnostjo dodatnih dveh točk: Fukova jama in Šlavrova jama, ki pa sta mogoče za skupino otrok že preveč zahtevni. Čas trajanja 3 ure, za vse pa še dodatna ura in pol.

Kontakt

Center za obiskovalce Mitski park Rodik
Rodik 6
6240 KOZINA
Slovenija

T: +386 (0) 70 569 882

E: info@mitski-park.eu
W: www.mitski-park.eu

CENTER ZA OBISKOVALCE, TIC, TRGOVINA

JANUAR, FEBRUAR, MAREC, APRIL, OKTOBER,
NOVEMBER, DECEMBER
ponedeljek – petek   9.00 – 15.00
sobota, nedelja, prazniki   9.00 – 16.00

MAJ, JUNIJ, SEPTEMBER
ponedeljek – petek  8.00 – 16.00
sobota, nedelja, prazniki  8.00 – 17.00

JULIJ, AVGUST
ponedeljek – nedelja, prazniki  8.00 – 18.00

ZAPRTO: 25. december in 1. januar

Za najavljene skupine je obisk možen skozi vse leto.