Izobraževanje za turistične vodnike – 1. del

Dne 15. in 16. junija 2020 sta potekali teoretični izobraževanji za usposabljanje turističnih vodnikov na temo promocije dediščine mitskih območij Trebišća (Mošćenička Draga, Hrvaška) in Rodik (Hrpelje-Kozina, Slovenija). Izobraževanje, ki je potekalo prvi dan, je bilo namenjeno zainteresiranim turističnim vodnikom z licenco za vodenje po Primorsko-goranski županiji, edukatorji pa so slovenske vodnike nagovorili naslednjega dne.
Izobraževanje je potekalo prek spletne platforme Meet Jitsi, zaradi upoštevanja ukrepov, zaradi epidemije COVID 19.

Cilj usposabljanja je bil usposobiti turistične vodiče za strokovno vodenje po Mitskem parku. Turistične vodiče smo seznanili z vsebino mitske dediščine čezmejnega območja v okviru vodenih ogledov. Poleg tega so se vodniki seznanili tudi z inovativno turistično ponudbo, ki jo bo ponujal čezmejni turistični kraj.

Izobraževanje je odprla in vodila Elza Matijašić (TZO Mošćenička Draga). Potem je udeležence nagovorila koordinatorica projekta za Občino Mošćenička Draga (15. junij), oz. koordinatorica projekta za Občino Hrpelje – Kozina (16. junij), ki sta udeležencem predstavili projekt in turistični destinaciji Rodik in Trebišća.

Sledilo je predavanje izr. Dr. Katja Hrobat Virloget (predstojnica Inštituta za medkulturne študije) o mitološki dediščini, vodnike pa je doc. dr. sc. Jelena Đurkin Badurina (Fakulteta za turizem in gostinstvo) seznanila s turistično ponudbo in turističnimi paketi Mitskega parka.

Teoretičnemu delu bo sledilo terensko usposabljanje, v katerem se bodo vodniki seznanili z naslednjo vsebino:
– informacijski centri,
– interaktivne igre,
– poti dediščine in mobilne aplikacije,
– kamniti označevalci in skulpture,
– arheološka in mitska dediščina.

Terensko usposabljanje je predvideno za datum po odprtju Mitskega parka, ki bo predvidoma konec septembra (po dogovoru z udeleženci usposabljanja).