Objavljen priručnik Mitska krajina, Iz različnih perspektiv

Knjiga koja je pred vama jedan je od rezultata međunarodnog projekta „Mitski park“, koji je nastao kao ogledni primjer u suradnji lokalne zajednice i struke. Ideja predstavljanja bogate narativne tradicije i arheoloških područja rodiškog krajolika razvijena je i preciznije zacrtana u međunarodnom projektu “Living Landscape”, no nakon neuspješne prijave nastavka projekta Rodičani su inicijativu ponovno pokrenuli u suradnji s Općinom Hrpelje-Kozina, pronašla projektne partnere i uspješno prijavili projekt.

Na području Mošćeničke Drage ideja o predstavljanju (pra) slavenskog mitskog krajolika rođena je ranije, postavljene su informativne ploče, a tijekom ovog projekta svrha je bila nadograditi prezentaciju te objediniti se
s Rodikom u jedinstvenu prekograničnu turističku destinaciju Mitski park. Predstavljanjem mitske i folklorne tradicije in situ, tj. u krajoliku u kojem je široko rasprostranjena, postavljamo temelje jednog od najjedinstvenijih obrazovnih i iskustvenih turističkih odredišta u Europi, budući da je destinacija jedan od rijetkih primjera integriranog očuvanja ove nematerijalne baštine, koja je u većini Europi, posebno na Zapadu nestala.

Iako objedinjeni u jedinstveno turističko odredište, mitski krajolik Rodiške i Trebiške malo se razlikuje.

Odlomak iz publikacije Mitska krajina, Iz različnih perspektiv, autorice izv. prof. dr. Katje Hrobat Virloget

Publikaciju u cijelosti možete preuzeti na web stranici Mitskog parka, kartica Materijali.