Suradnja s Visokom strukovnom školom Sežana

S danom 26. srpanj su četiri učenika Visoke strukovne škole Sežana, smjer oblikovanje kamena, uspješno završili obavezni desetotjedni staž pod mentorstvom Špele Šedivy, magistrice jedinstvenog dizajna. Praktična obuka održala se od kraja prvog tjedna u svibnju u radionici VSŠ Sežana.

Studenti su se uključili u proces dizajniranja i izrade kamenih putokaza za označavanje buduće pješačko – biciklističke staze koja će nastati u okviru projekta Mitski park. Na samom početku su se upoznali s dotadašnjim radom mentorice Špela Šedivy. U proteklom razdoblju je bio razrađen koncept te su bili potvrđeni idejni dizajni za jedanaest od dvanaest lokacija Mitskog parka u Rodiku. Lokacije koje će u ovom projektu biti označene kamenim elementima nositelji su bogate i zanimljive mitološke tradicije, koja je bila osnova za dizajn putokaza te ujedno cjelokupnog prekograničnog mitskog parka.

Praksa je bila bogata aktivnostima koje su se odvijale na različitim lokacijama – u radionici, ateljeu, na terenu i mnogim drugim mjestima. Studenti su bili aktivno uključeni u nekoliko područja provedbe plana. Od idejnog dizajna, odn. skica su prešli na dizajn i izradu glinenih modela. Pri tom je bilo potrebno uzeti u obzir mnoge čimbenike – odabir kamena, karakteristike lokacije, mitsku tradiciju, način montaže, predviđeno vrijeme izrade i sl. Gotov model gline predstavljao je osnovu za prenošenje oblika u kamen.

Mentorica je bila vrlo zadovoljna radom učenika. Ozbiljno su pristupili poslu i alatu te svaki od njih kvalitetno proizveli kameni element ili dva, a povrh toga su svojim idejama i prijedlozima također pridonijeli konačnoj slici nekih putokaza. Praktično osposobljavanje vrlo je važno u školskom procesu, a studentima je također vrlo zabavno, nadahnjujuće, ali i izazovno. Rad s kamenom je specifičan i zahtijeva veliku promišljenost, planiranje, preciznost, koncentraciju, vježbu te hrabrosti. Mentorica Špela Šedivy je izjavila da je lijepo vidjeti mlade ljude koje takav rad privlači i veseli te da rezultati definitivno pokazuju da studenti znaju kako materijalizirati sve gore navedene kvalitete u kamena djela.

Fotografije: Aleksandra Zdjarski

@inkubatorsezana @izobrazevalnosredisce

sezana @mitskipark  @vsssezana   Mitski park – Interreg SI – HR – s osobama Iva Vita Hostnik, Sibila Leskovec, Urban Mužina, mentorica Špela Šedivy i Marija Romih.

#kamen #Kras #praksa #klesanje